header banner
Default

Kripto Para Yatırımcıları Bu İki Konuya Dikkat Ederek Zarardan Kurtulabilir | COINTURK


Bugünlerde bireysel kripto para yatırımcıları zararlarını kurtarmak için çaba harcıyor. Kimi yatırımcıların altcoinlerde girdiği zararlar %80 seviyesini aştı. Elbette ki yatırımlarınızın %80’ini kaybetmek can sıkıcıdır. Peki kripto para yatırımcıları bu denli büyük kayıplardan kendilerini koruyamaz mı? Kesinlikle bu mümkün, ancak bu iki basit konuya yatırımcıların dikkat etmesi gerekiyor.

Neden Zarar Ediyorsunuz?

Kripto para piyasalarında zarar edebilmek için yapmanız gereken şey çok basittir. Önce yatırım yaparsınız ancak giriş yaptığınız fiyatı iyi analiz etmemişsinizdir ve fiyat düşer. Sonrasında daha fazla düşeceğinden endişelenerek elinizdeki varlıkları satarsınız.

Elinizdeki kripto varlıkları sattıktan sonra %4-5 seviyelerinde bir yükseliş olur ve nihayet “fomoya” kapılarak daha yüksek fiyattan, zararda olan ana paranızla alım yaparsınız. Sonrasında fiyat yeniden dalgalanmaya girer ve düşer. Bu kısır döngü çok kısa zaman dilimlerinde ciddi zararlar yaşamanıza sebep olur.

Kripto Para Yatırımcısı Nasıl Kar Eder?

FUD ve Fomo etkilerinden arınmış planlı bir stratejiye sahip olan kripto para yatırımcıları diğerlerine nispeten daha az zarar etmekte hatta kazançlarını büyük ölçüde korumaktadır. Onlar için boğa veya ayı piyasalarının herhangi bir farkı yoktur. Çünkü bilinçli yatırımcılar düşükten alır ve sadece yüksekten satar.

Bir varlığın fiyatının ucuz olup olmadığını tespit etmek için çok popüler teknik analiz yöntemleri vardır. Ancak en önemlisi destek ve dirençlerdir. Eğer bunların ne olduğunu bilmiyor ve buna rağmen kripto para yatırımı yapıyorsanız kısa ve orta vadede zarar etmeye mahkumsunuz. Hatta yatırım yaptığınız projeleri iyi araştırmadıysanız uzun vadede elinizdeki paranın kocaman bir sıfır olmaması için hiçbir sebep yok diyebiliriz.

Kripto Paralarda Destek Seviyesi Nedir?

Piyasaya giriş veya çıkış zamanının geldiğini söyleyen en güçlü verilerden biri bunlardır. Destek ve dirençler bir kripto varlığın geleceğini tahmin etmenin en doğru yoludur. Eğer destek ve dirençlerin ne olduğunu bilmeden bir yatırım yapıyorsanız kesinlikle yatırımcılarınızı kaybetmek istiyorsunuz.

Basit anlamıyla bir varlığın destek seviyesi onun savunma cephesidir. Fiyatın daha fazla düşmemesi için destek seviyelerinde alım yapmayı bekleyen yatırımcılar bulunur. Yani satıcılardan gelen arzın emildiği ve eritildiği noktaya destek seviyesi denilir. Alım yapan tüccarlar destek seviyesinin ilgili kripto varlık için ucuz bir rakam olduğuna inanır ve sürekli olarak alım yapmaya devam eder.

Ayılar fiyatın yeterince düştüğüne inandığında bir seviye belirler ve oradan satış yapmayı durdururlar iki durumda da kripto paranın destek noktası oluşur. Yani destek seviyesi bir malın alınabileceği en ucuz yerdir.

Aşağıdaki grafikte EOS için belirlenen destek seviyelerini görüyorsunuz.

Desteklerin nasıl oluştuğuyla ilgili çok daha fazla şey söylenebilir. Ancak önemli olarak kripto para yatırımcılarının bu destek seviyelerini ticaretinde nasıl lehine kullandığıdır?

Destek Seviyesi ile Kazançlı Çıkmak

Bir varlığın fiyatının destek seviyesinde olması buradan bir yükselişin başlayabileceğine işarettir. Yani ilgili kripto para son derece ucuzlamıştır ve alım için doğru zaman gelmiştir.

Destek seviyesinden yaptığınız alımlar size ucuza mal olur. Buradan gelecek tepki alışlarıyla birlikte belirlediğiniz hedeften satış yaparak kazanç elde edebilirsiniz.

Peki hedefi neye göre belirleyeceksiniz? Elbette direnç seviyesine göre, yani destekten aldığınız varlığı direnç seviyesinin bir miktar altından satışa açmanız gerekir. Eğer birebir destek seviyesine alış emri girerseniz buradan alım yapamayabilirsiniz, alışlarınızı da desteğin bir miktar üzerinden girmeniz gerekir.

Eğer bir kripto varlığın fiyatı destek seviyesinin altına düşmüş ise orada ne kadar süre kaldığına bakılır. Fiyat 1 saatlik kapanışı destek seviyesinin altında yaptıysa buna “desteği test etmek” diyebiliriz. Eğer 4 saatlik kapanış yapıldıysa “destek kırıldı” denilebilir. Fakat günlük ve haftalık kapanışlar destek seviyesinin altında olduysa bu durum kesinlikle desteğinin kırıldığına ve fiyatın bir sonraki destek seviyesine kadar düşebileceğine işaret eder. Eğer bir kripto para desteği kırdıktan sonra alım yaparsanız göz göre göre bir sonraki düşüş seviyesine kadar kayıp yaşayabilirsiniz.

Kripto Paralarda Direnç Seviyesi Nedir?

Desteğin tam tersidir diyebiliriz. Arzın talebi aştığı yani fazlalık oluşturduğu bölgeye verilen isimdir. Burada genellikle yukarı yönlü hareket durur veya tepki alarak destek seviyesine doğru düşer. Ancak direnç aşıldığından ve genellikle 4 saatlik mum, direnç seviyesinin üzerinde kapatıldığından fiyatın daha fazla yükseleceği tahmin edilir. Bu durum tıpkı yukarıda anlattığımız desteğin kırılması olayına benzer, destek kırıldığında fiyat daha fazla düşer. Ancak direnç aşıldığında fiyat daha fazla yükselme eğiliminde olur.

Kar Alma ve Zarar Kurtarma

Kripto para yatırımcılarının yaptığı en büyük hataların başında aç gözlülük ve korku ile işlem açmak geliyor. Fiyat düşerken veya çıkarken yani içinde bulunduğunu hareketin yönü fark etmeksizin bilinçsiz yaptığınız hareketler size zarar ettirir.

Bu yüzden sizin için makul olan bir seviyeden alım yaptığınızda satış için bir hedef belirlemeniz gerekir. Örneğin 9 dolar destek seviyesinden bir varlık aldınız, bunu ne kadardan satacağınızı öncesinde belirlemeniz gerekiyor. Örneğin destek seviyesi 8,90 ve siz 9 dolardan alımınızı yaptınız, ilgili kripto varlığın en yakın direnç seviyesi ise 10,75 dolar diyelim. Eğer kısa vadeli bir yatırım yaptıysanız ve daha az risk almak istiyorsanız satış pozisyonunuzu maksimum 10,50 seviyelerine açmanız gerekir. Yaptığınız işlemden kar elde edersiniz ve bu kazancın ne kadar olacağını alım yaparken kararlaştırmış olduğunuz için memnunsunuzdur. Daha fazlası için aç gözlülük yapmazsınız.

Destek seviyesini kıran kripto varlıkların bir sonraki destek noktasına kadar gevşeyebileceğini yukarıda anlatmıştık. Zarar kurtarmak için destek seviyelerini kullanmak önemlidir. Bir kripto varlık destek seviyesini kırdıysa (ne anlama geldiğini anlatmıştık) o seviyeden %5-6 zararlar satış yaparak kendinizi kurtarabilirsiniz. Eğer yatırımınıza inanıyorsanız maliyet düşürerek daha aşağı seviyelerden alım yapmanız için fırsatlar oluşacaktır bunları değerlendirebilirsiniz. Örneğin Bitcoin teknik analizini sizin için internet sitemizde sık aralıklarla yayınlıyoruz. Burada destek ve direnç seviyelerine de mutlaka değiniyoruz.

Kripto Para Yatırımcılarına Tavsiyeler

Destek ve direnç seviyelerini okuyabilecek kadar teknik analiz bilgisini edinin, sosyal medyada paylaşılan fiyat haberlerine temkinli yaklaşın. İnsanların yönlendirmeleriyle yatırım yapmak yerine kendi detaylı araştırmalarınız sonrasında karar verin. Yatırım yapacağınız projelerin mutlaka geliştiricilerini, hedeflerini ve planlarını araştırın. İnternet sitelerinde yayınladıkları yol haritalarına göz atın. Hedefledikleri şeylerin ne kadarını zamanında gerçekleştirebilmişler bunları irdeleyin. Arz dağılımının ne olduğunu araştırın. Yani bir kripto varlığın arzının %90’ı geliştiricilerdeyse bu son derece riskli bir durumdur.

Teknik analiz sadece destek ve dirençten ibaret değildir. Fibo, obo ve tobo gibi sayısız detay bulunuyor, fırsat buldukça bunların ne olduğunu öğrenmeye çalışın.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.

Sources


Article information

Author: Jeffery Murillo

Last Updated: 1703086803

Views: 937

Rating: 3.8 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeffery Murillo

Birthday: 1930-08-25

Address: 885 Victoria Route Apt. 427, Lake Spencerborough, OR 71715

Phone: +3758487987885740

Job: Article Writer

Hobby: Skateboarding, Yoga, Hiking, Kite Flying, Animation, Knitting, Video Editing

Introduction: My name is Jeffery Murillo, I am a striking, vivid, audacious, capable, valuable, variegated, steadfast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.