header banner
Default

Når kvinder markedsfører deres tøj via Facebook, lurer mænd


Køb og salg af brugt tøj kan både være godt for den enkeltes økonomi og for klimaet. Og med nettets mange online handelspladser, er det nemt at sætte sit tøj til salg.

Men for mange kvinder følger der ubehagelige oplevelser med i form af klamme og krænkende beskeder, når de benytter platformen Facebook Marketplace til at handle tøj.

TV2 Østjylland har undersøgt fænomenet og været i kontakt med 201 kvinder, der benytter Facebook Marketplace. 129 af dem fortæller, at de har modtaget upassende beskeder, efter at have oprettet deres annoncer.

Der går ikke mere end et par timer, før jeg får de første henvendelser. Og de har ikke noget med tøj at gøre.
Frederikke Petersen

- Jeg vil give dig 2000. Sidste offer er 4000 bare for at slikke dine sure tæer rene. Så kan vi hygge sammen. Jeg elsker at slikke missen, lød beskederne til Anna Præstegaard Madsen.

- Hej, jeg er en 27-årig underdanig fyr som betaler for overlegne kvinders brugte sokker. Ville spørge om jeg kunne købe dine brugte sure sokker? Vil give 200 pr par, lød beskeden til Simone Bonde.

Kvinderne her har alle oplevet at få upassende beskeder eller billeder, når de har sat tøj til salg på Facebook Marketplace.
Kvinderne her har alle oplevet at få upassende beskeder eller billeder, når de har sat tøj til salg på Facebook Marketplace.

Eskalerer til opkald og chikane

VIDEO: Mike Fonseca politianmeldt for grooming! Mænd ligger på lur, når kvinder sælger tøj på Facebook LIVE
Grotten

For flere af kvinderne stopper det ikke ved klamme beskeder og billeder fra mænd, der ikke kan styre sig. Her eskalerer det til opkald og frygt for, at mændene vil opsøge deres ofre.

Det fortæller Frederikke Petersen, der modtog op mod 50 beskeder, da hun i foråret satte en trøje til salg.

- Der går ikke mere end et par timer, før jeg får de første henvendelser. Og de har ikke noget med tøj at gøre. De, der skriver, vil have noget andet, fortæller Frederikke.

Marketplace

Marketplace-funktionen på blev tilgængelig i Danmark i august 2017 for alle med en Facebook-profil.

Når man gør brug af Marketplace, har man mulighed for at opdage, sælge eller købe varer gennem sin Facebook-konto. På den måde er det mere tilgængeligt for brugere, som allerede gør brug af Facebook dagligt.

Alle personer med en Facebook-profil har altså adgang til Marketplace, og det er ikke muligt for sælgerne at begrænse, hvem der kan se hvad. Alt er synligt for alle, og alle kan kontakte alle.

Kilder: Facebook og Center for digital pædagogik

En af mændene gik udspekuleret til værks og skrev, at han ville købe trøjen til sin kæreste. Han virkede helt reel, så Frederikke Petersen gik ud fra, at han rent faktisk ville købe trøjen. Derfor fik han også hendes telefonnummer, så han kunne overføre pengene på MobilePay, men dagen efter fik hun så en klam besked, efter de havde aftalt, hvor mandens kæreste kunne hente trøjen.

- Perfekt. Så kan hun lige nå at sutte min pik godt og grundigt, inden hun afhenter hos dig, skrev han.

Marketplace besked

Efterfølgende modtog hun flere opkald fra skjult nummer, og da hun til sidst tog telefonen, var det en mand, der hævdede, at han havde fundet Frederikke i en escort-annonce på nettet og ville høre, om han kunne komme forbi.

Frederikke Petersen har ikke selv kunnet finde annoncen. Hun tror, det er manden, der fik hendes nummer, som ringede for at chikanere hende.

- Jeg kan jo ikke sige, om det er ham eller ej. Men jeg må indrømme, at jeg får et sug i maven over de her skjulte opringninger, for dem plejer jeg ikke at få. Og jeg tænker da, at det er ham, og det er ikke særlig rart, siger hun og fortsætter:

- Jeg frygter, at det kan udvikle sig, nu hvor den her person har mit nummer. At han måske kan finde yderligere informationer om mig, min lokation, min skolegang og mit arbejde. Min allerværste frygt er, at han opsøger mig.

Ulovlige handlinger

VIDEO: Komikernes skole-hjem-samtaler
TV 2 ZULU

Det, mændene foretager sig, er ikke blot upassende, men i flere tilfælde også ulovligt, fortæller juraprofessor Sten Schaumburg-Müller.

- Hvad billeder angår vil min vurdering være, at det er ulovligt, hvis man sender seksualiserede billeder som dickpics og den slags uopfordret til nogen, man ikke kender. Det vil være blufærdighedskrænkende, siger han.

Skal helst kunne ses på

Når kvinderne optræder på Facebook Marketplace og andre platforme med tøjet på, er det fordi, der er større sandsynlighed for at få tøjet solgt, når potentielle købere kan se, hvordan det sidder. Det giver også bedre mulighed for at vurdere størrelsen.

Kilde: Trendsales

Og selv om de fleste af mændene nøjes med at kommunikere på skrift, kan det lige så vel være en lovovertrædelse.

- Hvis man sender tekst til nogen, man ikke kender, hvor man eksplicit beskriver, hvad det er for en ydelse, man gerne vil have, eller hvad man godt kunne tænke sig, vil jeg også mene, at det er blufærdighedskrænkende, siger professoren.

Ekspert: Facebook har også et ansvar

VIDEO: Sikkerhedsstyrelsen - Nytår Igen | ft. Jesu Brødre, Niels Olsen, Lina Rafn, Shambs & Klam Vandmand
Jesu Brødre

TV2 Østjylland har også vist en række beskeder til Emil Ludvigsen, der er fagkonsulent på Center for digital pædagogik.

- Det er jo mændenes ansvar, og hvis det er mænd, der har en god intention, skal vi jo få dem til at forstå, at det ikke opleves sådan af kvinderne. Og ved de mænd, der har en ond intention, skal vi måske have politiet ind over, siger han.

Emil Ludvigsen mener også, at Facebook Marketplace har et ansvar for det, der foregår.

Man kan ikke kontrollere, hvem der kan finde de varer, man sætter til salg.
Emil Ludvigsen

- Hvis jeg som mand vil finde nogle af de her kvinder, kan jeg bare søge på dametøj, og så får man et katalog af kvinder, og så kan man gå i gang fra en ende af. Man kan ikke kontrollere, hvem der kan finde de varer, man sætter til salg.

Facebook Marketplace er ejet af selskabet Meta. TV2 Østjylland har kontaktet Meta for at få selskabets kommentar til det, der foregår på Marketplace og for at høre, om det er noget, selskabet forsøger at stoppe og hvordan.

Trods flere henvendelser både på mail og telefonisk er det ikke lykkes at få en kommentar fra Meta.

Vi har også kontaktet Østjyllands Politi, der opfordrer kvinderne til at anmelde det, hvis de oplever blufærdighedskrænkende adfærd.

Sådan har vi gjort

I arbejdet med historien har TV2 Østjylland kontaktet flere hundrede kvinder, der har haft tøj til salg på Facebook Marketplace, og spurgt dem, om de har modtaget upassende og krænkende beskeder, billeder og opkald, når de har sat ting til salg.

201 kvinder vendte tilbage, og af dem har 129 oplevet at få upassende beskeder.

Vi har også forsøgt at kontakte personerne bag de facebookprofiler, hvor beskeder og billeder er sendt fra for at høre, hvorfor de gør det, og om de tænker på, at det kan være ubehageligt for de kvinder, de kontakter. Nogle af deres forklaringer kan du læse de kommende dage.

Det er ikke lykkedes at komme i kontakt med dem, der har skrevet til Frederikke, og derfor er de pågældendes profiler anonymiseret.

Facebook Marketplace er ejet af selskabet Meta.

TV2 Østjylland har kontaktet Meta for at få selskabets kommentar til det, der foregår på Marketplace og for at høre, om det er noget, selskabet forsøger at stoppe og hvordan.

Trods flere henvendelser både på mail og telefonisk er det ikke lykkes at få en kommentar fra Meta.

SE DOKUMENTAREN "KRÆNKET PÅ MARKETPLACE":

Mænd vil købe brugte trusser på Facebook

Sources


Article information

Author: Randall Simpson

Last Updated: 1703773803

Views: 1162

Rating: 4.2 / 5 (51 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Randall Simpson

Birthday: 2022-01-13

Address: 31623 Davis Crest, South Michaelhaven, NY 04053

Phone: +3775883805176049

Job: Article Writer

Hobby: Role-Playing Games, Table Tennis, Lock Picking, Baking, Tennis, Cocktail Mixing, Calligraphy

Introduction: My name is Randall Simpson, I am a cherished, persistent, important, dedicated, transparent, talented, rare person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.